Kennisbank > beveiliging, software > Kwetsbaarheid Office documenten

Kwetsbaarheid Office documenten

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

In de wereld van cyberbeveiliging is het constant een kat-en-muisspel tussen hackers en softwarebedrijven. Helaas zijn er altijd kwaadwillende personen die proberen zwakke plekken te vinden in populaire softwareprogramma’s, zoals Microsoft Office. Onlangs is er een lek ontdekt in Office documenten, waaronder Word, Excel en PowerPoint, dat potentieel gevaarlijk is voor gebruikers wereldwijd. Dit lek staat bekend als de “Office Follina zero-day” en kan worden misbruikt via (phishing) e-mails als bijlagen of door te worden gedownload van kwaadwillende websites.

Op het moment van schrijven heeft Microsoft nog geen officiële update uitgebracht om dit lek te dichten. Dit betekent dat Office-gebruikers kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen die gebruik maken van deze specifieke kwetsbaarheid. Dit is een ernstige situatie, aangezien Microsoft Office een van de meest gebruikte softwareprogramma’s ter wereld is, zowel voor persoonlijk als zakelijk gebruik.

Voor meer (technische) informatie kijk op: https://www.ncsc.nl/actueel/advisory?id=NCSC-2022-0381

Onze klanten zijn gelukkig al beveiligd via een workaround op hun serveromgeving. Dit toont het belang aan van proactieve beveiligingsmaatregelen om kwetsbaarheden aan te pakken, zelfs voordat officiële updates beschikbaar zijn. AASHQ heeft snel gereageerd om ervoor te zorgen dat hun klanten beschermd zijn tegen mogelijke aanvallen die gebruik maken van de Office Follina zero-day kwetsbaarheid. Dit benadrukt het belang van samenwerking tussen beveiligingsbedrijven en softwareontwikkelaars om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

Voor klanten die geen serveromgeving hebben, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn bij het openen van Office-documenten, vooral bijlagen in e-mails of documenten die zijn gedownload van onbekende of verdachte bronnen. Het is essentieel om alleen documenten te openen vanuit betrouwbare bronnen om het risico van besmetting met malware te minimaliseren. Het is ook raadzaam om antivirussoftware en andere beveiligingsmaatregelen up-to-date te houden om extra bescherming te bieden tegen potentiële bedreigingen.

De Office Follina zero-day kwetsbaarheid is een herinnering aan het belang van het regelmatig bijwerken van software en het implementeren van de nieuwste beveiligingsupdates zodra ze beschikbaar zijn. Softwarebedrijven zoals Microsoft werken voortdurend aan het verbeteren van de beveiliging van hun producten en brengen regelmatig updates uit om bekende kwetsbaarheden te dichten. Het is van vitaal belang voor gebruikers om deze updates zo snel mogelijk te implementeren om de beveiliging van hun systemen te waarborgen.

Naast het bijwerken van software is het ook belangrijk om bewustwording over cybersecurity te vergroten. AASHQ heeft hiervoor diverse diensten in het aanbod.

Ferdi Verlaan

Over de auteur

Ferdi Verlaan

Werkzaam bij AASHQ sinds 2005, beheert en inspireert Ferdi een team van uitstekende ontwikkelaars, systeem- en netwerkingenieurs.

Hij is bedreven in verschillende programmeertalen maar ook zeer kundig in zowel Windows (Server) als Linux-besturingssystemen.

Ook interessante artikelen

Deze artikelen kunnen jou ook misschien aanspreken

woensdag 26 april 2023

De snelheid van onze nieuwe website

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

Neem contact met ons op

En breng jouw IT omgeving ook naar 'the next level'.

Neem contact op