Kennisbank > webdevelopment > TransIP VPS: uitgaand mailen openzetten

TransIP VPS: uitgaand mailen openzetten

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

Wij hosten onze website via onze partner TransIP en niet op onze eigen hosting omgeving. Dit in het uitzonderlijke geval dat zowel onze MER (Datacenter Aalsmeer) en SER (Datacenter Amsterdam) offline zouden zijn. Dan zijn we in ieder geval nog met onze website bereikbaar om updates uit te sturen is de gedachte. Wij hebben daarvoor een VPS draaien, een Virtual Private Server.

Om contactformulieren en andere e-mail notificaties te laten werken gebruiken we een SMTP server. Dit kan zowel via TransIP, als een eigen e-mail server zijn. We gebruiken dan het SMTP protocol. Echter lukte het maar niet om e-mail te versturen vanuit de VPS. We moesten daarvoor de volgende instellingen aanpassen:

In het VPS beheerpaneel moet je uitgaande mailpoorten toestaan:

Op de server zelf hebben we nog via het telnet commando gecontroleerd of we ook nu echt naar buiten konden e-mailen. Gebruik daarvoor het commando:

telnet mailserver.domain.nl 587

En dat werkte. Uiteraard kun je ook een andere poort zoals 25 gebruiken voor deze test. Echter konden wij nog steeds niet e-mailen vanaf de website. Echter leek de firewall dus gewoon prima open te staan om dit soort verkeer toe te staan. Maar de WP-SMTP plug-in bleef maar een connection refused error geven:

Dus het was duidelijk dat de poort openstond vanaf de webserver naar onze mailservers. Daarom keken we op de DirectAdmin omgeving naar de ConfigServer Security & Firewall, wat dus weer een software firewall laag is bovenop de server firewall die we al open hebben gezet.

Vanaf daar naar het tabje CSF en dan Firewall Configuration.

Zoek daar naar SMTP Block en die moet dan op uitgeschakeld gezet worden.

En dan onderin op Change drukken om de wijzigingen op te slaan en dan moet de service even herstart worden. En toen werkte het op onze website.

Mocht het dan nog niet werken, controleer of SELINUX in de weg zit; door de volgende setsebool commando’s te proberen:

setsebool -P httpd_can_sendmail 1

setsebool -P httpd_can_network_connect 1

Ferdi Verlaan

Over de auteur

Ferdi Verlaan

Werkzaam bij AASHQ sinds 2005, beheert en inspireert Ferdi een team van uitstekende ontwikkelaars, systeem- en netwerkingenieurs.

Hij is bedreven in verschillende programmeertalen maar ook zeer kundig in zowel Windows (Server) als Linux-besturingssystemen.

Ook interessante artikelen

Deze artikelen kunnen jou ook misschien aanspreken

woensdag 26 april 2023

De snelheid van onze nieuwe website

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

Ferdi Verlaan

Ferdi Verlaan

Manager OTC & NOC

Neem contact met ons op

En breng jouw IT omgeving ook naar 'the next level'.

Neem contact op